آتش بی‌توجهی؛داغی که به جان جنگل‌ها چنگ می‌زند

تاریخ انتشار : 1401/09/10 - ساعت انتشار: ٠٨:٢٣ - گروه خبری : اخبار استان

جنگل‌ها و مراتع؛ منابع طبیعی و دارایی‌های ارزشمند کشور است که نقش مهمی در زندگی و سلامت مردمان دارد اما هر ساله بخش قابل توجهی از این نعمت خدادادی در آتش بی توجهی و گاه منفعت طلبی انسان خاکستر می‌شود.

به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گیلان به نقل از خبرگزاری ایرنا، جنگل‌ها بخش مهمی از طبیعت و جاذبه شمال کشور به شمار می‌روند، در این بین جنگل‌های سراسر سبزِ خطه خوش آب و هوای استان گیلان که بخش زیادی از جنگلهای هیرکانی را نیز در خود دارد باعظمت و شگفت انگیز در بیشتر ایام سال میزبان گردشگران از اقصی نقاط کشور است که غفلت مسافران موجب آتش افروزی و خسارات جبران ناپذیری بر آنها می شود.

بر اساس آخرین آمار منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان، از یک میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار جنگل‌های هیرکانی کشور نزدیک ۵۷۰ هزار هکتار در حوزه این استان است، این جنگل‌ها تنها در سه استان شمالی کشور شامل گیلان، مازندران و گلستان و بخش محدودی هم در اردبیل، خراسان شمالی و سمنان است.

جنگل‌های زیبا و باطراوت، هدیه ارزشمند از جانب خداوند به انسان‌ها، در فصل‌های مختلف به ویژه در ایام پاییز طعمه آتش می‌شود که عامل انسانی بازیگر اصلی حریق در جنگل هاست، بیشترین آتش‌سوزی در جنگل‌های شمال از جمله گیلان به دلیل آتشی است که گردشگران، جنگل‌نشینان، شکارچیان و دامداران روشن می‌کنند و سپس به طور کامل خاموش نمی کنند و باد گرم بهانه ای برای گسترش آتش می شود.

این آتش‌سوزی ها در فصل پاییز به دلیل وجود شاخ و برگ‌های خشکیده بیشمار در کف جنگل‌ها و مراتع و همچنین وزش باد گرم بیشتر است آنگونه که گاهی حریق در یک نقطه کوچک چنان گسترده می شود که دهها هکتار از اراضی طبیعی و جنگلی را دربرمی گیرد و تلاش همه جانبه و چند روزه برای مهار و اطفاء کامل آن انجام می شود.

آخرین حریق جنگلهای گیلان چند روز اخیر در اراضی جنگلی شهرستان رودبار رخ داد که بعد از پنج روز تکاپو برای مهار و کنترل آتش، سرانجام شامگاه یکشنبه گذشته با تلاش نیروهای حفاظت منابع طبیعی، سپاه، بسیج، هلال احمر، سازمان های مردم نهاد و با به کارگیری ۲ بالگرد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به طور کامل اطفا شد، آتشی که بهانه‌اش وزش شدید باد گرم شد در حالیکه کارشناسان منابع طبیعی و آبخیزداری، عامل انسانی را نقش مهمی در بروز این حریق‌ها عنوان می‌کنند.

 

 

انسان؛ عامل عمده آتش‌سوزی جنگل‌های گیلان

کارشناس منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان با بیان اینکه بر اساس بررسی‌ها آتش‌سوزی جنگل در چند سال اخیر در این استان حاکی از نقش عمده عامل انسانی است، گفت: در مورد عمدی یا غیرعمدی صحبت نمی‌کنیم، بیشتر اصل را بر این می‌گذاریم که سهوی بوده، ضمن اینکه همینطور نیز است.

فرید صفا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: عمده آتش‌سوزی‌ سال‌های گذشته گیلان این بوده که از حاشیه جاده ها شروع شده و عمدتا هم به آخر هفته چهارشنبه تا جمعه رسیده‌است.

وی بیان داشت: افروختن آتش اولین چیزی است که گردشگران با ورود به جنگل نسبت به آن اقدام می‌کنند حتی اگر نخواهد با آتش کاری انجام دهد، برای لذت از زیبایی آتش، نسبت به روشن کردن آن اقدام می‌کند و در پایان سفر به خاموش کردن کامل آن توجهی ندارند.

صفا با اشاره به انجام کارهای فرهنگی برای نصب بنر و هشدارهای لازم برای خاموش کردن درست آتش از سوی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گیلان افزود: اعتبارات منابع طبیعی ناچیز است برای حفظ منابع طبیعی نیازمند همکاری همه هستیم.

وی اظهار داشت: سال گذشته کلاس‌های مختلف برای مردم مناطق حاشیه جنگل و دهیاران از سوی منابع طبیعی گیلان برگزار شد، اما آموزش های مرتبط با ضرورت حفظ جنگل ها در مدارس و رسانه های گروهی نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

کارشناس منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان و جانشین یگان حفاظت این اداره کل با اشاره به نقش مهم جنگل ها در بارندگی‌ها خاطر نشان کرد: اینکه نظام بارشی به هم ریخته و پراکنش و مقدار بارندگی نامنظم شده همه به طبیعت برمی‌گردد.

 

حواسمان به جنگل باشد؛ آتش را رها نکنیم

صفا در ادامه گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: توصیه ما به گردشگران، دامداران، کوهنوردان و طبیعت گران اینست که با ورود به عرصه های جنگلی، حواسشان به جنگل و طبیعت باشد.

وی بیان داشت: حتما لازم نیست که برای طبیعت‌گردی آتش روشن کرد، اگر ضرورتی برای افروختن آتش نیست، به هیج وجه این کار انجام نشود به ویژه در بادگرم آتش افروخته نشود.

کارشناس منابع طبیعی و آبخیزداری استان گیلان اضافه کرد: گردشگران و طبیعت‌گردها اگر بنا به ضرورت آتشی را روشن می‌کنند با ریختن آب یا حتی خاک از خاموش شدن آن اطمینان حاصل نمایند و آتش را در طبیعت رها نکنند زیرا دود این آتش به چشم خودشان و نیز نسلهای آتی می‌رود.

وی با اشاره به سیل چند سال اخیر در برخی مناطق گیلان از جمله ماسوله اظهار داشت: تخریب مرتع و لخت شدن خاک و جاری شدن روان آب ها موجب آسیب به منزل همان روستایی می شود که شاخ و برگ درختان را می‌زند.

 

باد به خودی خود موجب حریق نمی‌شود

مدیرکل مدیریت بحران استانداری گیلان هم با بیان اینکه باد به خودی خود موجب حریق نمی شود، گفت: شواهد حاکی از آن است که عامل بیشتر آتش‌سوزی‌ها در جنگل‌ها، انسانی است البته عمدی یا غیرعمدی بودن آن را نمی‌توان اثبات کرد.

امیر مرادی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: متاسفانه برخی از گردشگران، پس از افروختن آتش و استفاده از آن، آتش را به حال خود رها می‌کنند که این موجب بروز آتش‌سوزی در جنگل‌ها می‌شود.

وی از هم استانی‌ها و گردشگران در عرصه‌های جنگلی گیلان خواست تا در هنگام استفاده از این مناطق نکات ایمنی را رعایت کنند و در صورت روشن کردن آتش و استفاده از آن، نسبت به خاموش کردن کامل آتش‌های برافروخته اقدام کنند تا زمینه های هرگونه آسیب رسانی به جنگل ها از بین برود.

نزدیک ۸۰ هکتار از جنگل‌های گیلان دچار حریق شد

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان با اشاره به حریق جنگل‌های گیلان از سه‌شنبه گذشته به مدت ۶ روز در شهرستان‌های مختلف استان گفت: در این مدت در مجموع نزدیک ۸۰ هکتار از اراضی جنگلی شهرستان های ماسال، تالش، رضوانشهر، فومن و رودبار طعمه حریق شد.

میرحامد اختری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: از این میزان حریق نزدیک ۴۰ هکتار مربوط به آتش سوزی اراضی جنگلی شهرستان رودبار بوده که اطفا کامل آن نزدیک پنج روز به طور انجامید، البته هر بار برای مهار حریق اقدام می‌شد اما دوباره شاهد شعله‌ورزی آتش به دلیل وزش شدید باد گرم بودیم.

وی بیان داشت: در اطفاء حریق در اراضی جنگلی شهرستان رودبار علاوه بر نیروهای حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان، نیروهای هلال احمر، سپاه، بسیج، محلی و سازمان های مردم نهاد مشارکت کردند ضمن اینکه ۲ فروند از بالگردهای سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران نیز طی ۲ روز برای اطفاء کامل حریق در اراضی جنگلی شهرستان رودبار حضور داشتند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان خاطر نشان کرد: حریق‌های اخیر در تمام مناطق جنگلی استان به صورت نقطه‌ای و سطحی بوده و به تنه درختان آسیب جدی نرسیده‌است.

وی با اشاره به نقش عامل انسانی در حریق جنگل‌ها و تاکید بر اینکه همه باید در حفظ این منابع طبیعی همکاری کنند، افزود: هم‌استانی‌ها و گردشگران برای حفاظت از جنگل‌ها باید از روشن‌کردن آتش در جنگل خودداری کنند و در صورت اقدام به این کار از خاموش شدن آن اطمینان حاصل نمایند.

 

گیلان نیازمند بالگرد اطفاء حریق است

استاندار گیلان برخورداری از تجهیزات لازم برای مقابله موثر با حوادث را مهم دانست و گفت: با توجه به اینکه گیلان جزو پنج استان حادثه خیز کشور به شمار می‌رود، برخورداری از بالگرد برای اطفاء حریق نیاز مبرم این خطه است.

اسدالله عباسی چندی پیش در جلسه ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران در رشت با اشاره به حریق چندماه گذشته در تالاب انزلی عنوان کرد: برای مهار حریق تالاب به ناچار از تهران بالگرد درخواست کردیم در حالیکه این حق استان برای برخورداری از بالگرد برای اقدام موثر و به موقع در زمان بروز حوادث است.

استاندار گیلان با تاکید بر حفظ و حراست از جنگل‌ها و منابع طبیعی به عنوان موهبتی الهی، اظهار داشت: مردم بهترین حافظان طبیعت و جنگل هستند و در این راستا کمک حال موثری برای مسئولانند.

استان گیلان به عنوان خطه سرسبز کشور دارای ۵۶۵ هزار هکتار جنگل و ۲۲۴ هزار هکتار مرتع است.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج