نگرشی بر طرح ساماندهی گیلان
در طرحهای جنگلداری دربعضی موارد مشاهده میشد اهداف طرح بدلیل وجود برخی مشکلات اجتماعی نتواند تحقق پیدا کند. این موضوع به شیوه معیشتی جنگل نشینان مربوط بود. بهره برداریهای سنتی اعم از زراعت- دامداری با شکل چرای باز و تهیه مصارف روستایی در جنگل نیاز به برخی اصلاحات و اقدامات داشت.نگاه به این موضوع که هر واحد دامی در مدت اطراق خود روزانه یک نهال را چرا و تخریب مینماید و این عدد در 8 ماه مدت توقف ، عدد بزرگ و مخاطره آمیزی را در پی داشته و دارد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی وآبخیزداری استان گیلان میرحامد اختری ضمن اشاره به مطلب فوق به نگاه آماری به جنگل وجنگل نشینی در استان گیلان اشاره کرد واعلام داشت:گیلان دارای اراضی ملی به مساحت 1017000 هکتار که سهم جنگل 565000 هکتار و مراتع ( عمدتا ییلاقی ) 244000 هکتار و اراضی ساحلی 4589 هکتار است.( سند توسعه منابع طبیعی و آبخیزداری استان گیلان در افق 1404 ) مابقی اراضی شامل بیشه زارها و آب بندانها می باشد.
هر چه از سمت شرق جنگلهای شمال کشور یعنی از استان گلستان بسمت غرب حرکت کنیم ، تک خانوار و واحد سنتی در جنگلها بیشتر به چشم میخورد بطوری که دامداری سنتی در مناطق گالش نشین شرق گیلان و بخصوص تالش نشین غرب گیلان بشدت نسبت به دیگر مناطق استانهای شمال بیشتر می باشد. پراکندگی این خانوارها در جنگل و عدم دسترسی به امکانات ، زمینه استفاده نامناسب و حتی بی رویه از جنگل را فراهم کرده و جنگل نشین مجبور به وارد کردن فشار بر این اکوسیستم می گردد ، معمولا جنگل نشینان و دامداران در 3 نقطه جنگل و حتی مرتع دارای کلام سرا ( اعیانی ) هستند یعنی در پایین بند ، میانبند و بالابند حضور دارند. هرچند دامداران در این شیوه دامداری دچار سختی کار و مشقتند ،امابدلیل نیمه متحرک بودن نظام دامداری و نژادهای دامی استان ، در مقایسه با برداشت علوفه از جنگل ، دستاورد کمی و کیفی مناسبی حاصل نمی گردد.54 درصد از آبادیهای زیر 20 خانوار در مناطق پایین بند جنگل قرار گرفته است و در میانبند 30 درصد آبادیها بچشم می خورد.
مدیر کل منابع طبیعی وآبخیزداری استان گیلان در خصوص اهداف اجرای طرح ساماندهی خروج دام از جنگل نیز اعلام داشت:این طرح در واقع طرح توسعه منطقه ای است زیرا توسعه یک جریان چند بعدی است که یکی از ابعاد آن رشد اقتصادی خواهد بود.در این طرح رشد اقتصادی شامل افزایش موجودی و رویش جنگل بدلیل حذف عوامل تخریب ناشی از حضور دام و خانوارهای پراکنده جنگل نشین از یکسو ، افزایش تولیدات دامی و کشاورزی با توجه به اصلاح نژاد و بهسازی امور زراعی در منطقه جدید است . بنابر این اهداف به بخش اجتماعی واقتصادی تقسیم می شود.
در بعد اجتماعی ، دسترسی به امکانات آموزشی ،سهولت دسترسی به امکانات بهداشتی مد نظر بوده در بعد اقتصادی ، ایجاد زمینه های مناسب جهت حفظ اصلاح و احیا و بهره برداری علمی از از جنگل برای حفظ و گسترش گونه های مرغوب ترمیم و بازسازی نقاط خالی و مخروبه و ازدیاد درآمد ساکنین روستاهای مجاور جنگل در دستور کار قرار گرفت.
میرحامد اختری در خصوص نتایج طرح ساماندهی خروج جنگل از سال 1372 تا 1400نیز افزود: با استفاده از طرح جامع مقدماتی ، خانوارهای مشمول مشخص و برای شهرستانهای آستارا – تالش – رضوانشهر - شفت – ماسال – فومن – رشت - رودبار – سیاهکل – لاهیجان - لنگرود – رودسر و املش تعداد 7020 خانوار بعنوان خانوارهای هدف ، برنامه ریزی گردید.
مدیر کل منابع طبیعی وآبخیزداری استان گیلان در پایان به نتایج مهم در فر آیند اجرای طرح ساماندهی خروج دام از جنگل استان گیلان اشاره کرد و اعلام داشت:از سال اجرای طرح تا این تاریخ بالغ بر 50 درصد از مشمولین از جنگلهای استان با عقد قرارداد ثبتی یا تعهدنامه محضری خارج گردیده اند و فضاهای خالی و مخروبه با توجه به اعتبارات طرح جنگلکاری و صیانت ، تحت کاشت و یا حفاظت قرار گرفته، سرعت و دقت و پیشرفت کار در طول اجرا در قالب شناسایی مشمولین طرح که عمدتا اتراقگاهای آنان در مناطق صعب العبور بوده در حد قابل قبولی انجام گردید و بدنبال آن تعیین صلاحیت و ارزیابی و پرداخت نیز در زمان مقرر عملی گردید ، لیکن بعد از سال 1391 خصوصا بدلیل عدم تخصیص اعتبارات کافی و بدنبال آن عدم وجود عرصه های مناسب ( بعنوان معوض ) ، ادامه ساماندهی با رکود همراه بود و در حد سالانه تا 10 خانوار کاهش یافته است.
ارسال به دوست
نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر را وارد کنید: | |